Angående incident i, och påverkan på Nymble den 7 juni 2024

Under vårterminen samlades människor för att uttrycka sina åsikter på KTH:s campus på Valhallavägen. Att kunna använda sina grundlagsskyddade rättigheter för att delta i demokratiska processer är en förutsättning för såväl kår som för samhället i stort. THS är en demokratisk, medlemsstyrd organisation vars ändamål är att bevaka och medverka i utvecklingen av studenters utbildning samt förutsättningarna för fritid och framtid vid Kungliga Tekniska högskolan.


På fredagen den 7:e juni valde en grupp personer att barrikadera sig på översta våningen av Nymble, studenternas kårhus vid KTH. Gruppen stängde in sig i ett rum genom att använda möbler och lim för att blockera dörrar. Även dörrlås i byggnaden sattes ur funktion. 


Polisen tillkallades av oroliga studenter i kårhuset varefter de evakuerade hela byggnaden och vägen framför spärrades tillfälligt av. För att nå gruppen behövde polisen bryta igenom lås, dörrar och möblemang. Cirka 20 personer greps i samband med insatsen, misstänkta för grovt olaga intrång. Polisen gick in på eget initiativ.


För THS har händelserna resulterat i 67 500kr för reparationskostnader, 170 000kr i förlorade intäkter samt ännu ej fastställda kostnader för möblemang. Eftersom THS är en medlemsorganisation är detta pengar som istället kunde användas för att upprätthålla  verksamhet som gynnar medlemmarna. 


Utöver att vara medlemmarnas hus på KTH, är Nymble också en arbetsplats för THS personal. Som arbetsgivare har vi som skyldighet att säkerställa en trygg arbetsmiljö för våra medarbetare, något vi tar på största allvar.


Nymble ägs och förvaltas av THS för att kunna erbjuda KTH:s studenter en plats för studier, möten och umgänge. Vi är besvikna att viljan och rätten att uttrycka sig har omvandlats till förstörelse av en plats där KTH:s studenter ska kunna mötas för att genom demokratiska processer skapa en god studietid, fritid och framtid för studenterna vid KTH, såväl idag som imorgon. 

//THS Kårstyrelse

THS News

Träffa de nyvalda till Kårledningen!

Fredags AW:n är tillbaka!

Angående incident i, och påverkan på Nymble den 7 juni 2024

Intervjuer med THS Kårledning HT24

Artikel i DN!

Information gällande demonstrationerna på campus 29 maj